پرش لینک ها

سوالات متداول

ماهیت جایزه

هدف اصلی از طراحی این جایزه ارائه سازوکاری برای رقابت­زایی و انگیزه­بخشی به سازمان‌های کشورمان در زمینه استقرار، فعّال­سازی و بهره­برداری از نظام جامع مدیریت بهره­وری، متناسب با مقتضیات جامعه امروز ایران (به‌ویژه انتظارات و برنامه­های مراجعی از جمله سازمان ملی بهره­وری) بوده است؛ ضمن آن­که اهدافی به شرح زیر نیز مورد توجه هستند:

  • به روزرسانی دانش، نگرش و مهارت عوامل انسانی فعال در زیست­بوم بهره وری کشور؛
  • ترویج اندیشه و دغدغه ارتقای بهره وری در میان مدیران و مسئولان سازمان های ایرانی؛
  • تبیین اهمیت و ضرورت اعمال نگاه جامع و رویکرد یکپارچه و پایدار به حرکت بهره وری؛
  • زمینه سازی برای الگوبرداری و بهینه­کاوی سازمان­های علاقه مند به توسعه نظام مدیریت بهره وری؛
  • ایجاد پایگاهی جامع و روزآمد از داده­های ناظر بر وضعیت سازمان های کشور .

خیر. جایزه ملی مدیریت بهره­ وری (آی­مپس)، تمرکز خود را به جای «برتری در مقایسه با دیگران» بر «رشد در محور زمان» قرار داده است. وضعیت یا امتیاز هیچ سازمانی در این جایزه با دیگر سازمان­ها مقایسه نخواهد شد؛ بلکه تلاش و نتیجه حاصل از آن در مسیر بهکرد مستمر وضعیت بلوغ نظام مدیریت بهره­وری مورد ارزیابی و تقدیر قرار خواهد گرفت.

شرکت در این جایزه برای تمامی سازمان ­های ایرانی، صرف نظر از مقیاس (از کوچک تا بزرگ)، نوع مالکیت (دولتی یا خصوصی)، ماهیت فعالیت (تولیدی یا خدماتی)، رشته فعالیت، محل جغرافیایی، سطح محرمانگی فعالیت­ها یا دیگر معیارها مجاز است و مدل آی­مپس می­تواند بلوغ نظام مدیریت بهره­وری در آن­ها را سنجش کند. بنابراین همه بنگاه­های اقتصادی، مؤسسات اجتماعی، نهادهای عمومی، دستگاه­های اجرایی، شرکت­های دولتی یا خصوصی یا تعاونی، دانشگاه­ها، بیمارستان‌ها، کارخانجات و... قادرند از این فرصت برای تحلیل و بهکرد شرایط خود بهره­ برداری کنند.

تمرکز این جایزه بر مفهوم «نظام مدیریت بهره ­وری» در سازمان­ هاست؛ بدین معنی که تنها به بررسی شاخص ­های کمّی کارایی و اثربخشی نمی ­پردازد و علاوه بر آن­ها تمامی «زیرساخت­ ها»، «فرایندها»، «پایدارسازهای» ضروری برای استقرار پایدار نظام مدیریت بهره­وری را به همراه «نتایج» مورد انتظار از آن مورد تحلیل قرار می­دهد.

بیشتر جوایز در حال برگزاری در کشورمان، بر مفاهیمی مانند تعالی سازمانی یا مدیریت کیفیت تأکید دارند و نتوانسته ­اند به صورت اختصاصی بر پدیده بهره­ وری تمرکز کنند. حتی جوایز ناظر بر بهره­ وری هم معمولاً به بررسی شاخص­ های کمّی و محاسبه مقادیر کارایی بسنده می­کنند و هیچکدام از آن­ها واجد چنین نگرش جامعی در زمینه تحلیل نظام منسجم مدیریت بهره­ وری نیستند. این جایزه، نخستین و تنها رویدادی است که مجموعه عناصر «زیست ­بوم بهره­ وری سازمانی» را به صورتی یکپارچه تحلیل می­کند.

خروجی این ارزیابی در قالب گزارشی راهنما ارائه خواهد شد که ضمن تعیین سطح بلوغ سازمان، نقشه راه مناسب برای ارتقای وضعیت بلوغ بهره ­وری را نشان می­دهد. با اجرای این نقشه می­توان انتظار داشت که سطح بهره ­وری بنگاه به تدریج بهبود یابد. علاوه بر این، یکی از مزیت­ های اختصاصی این جایزه، ارائه پیشنهادهایی برای دستیابی به بهبودهای سریع در بهره ­وری است که از سوی تیم تخصصی و پس از انجام مرحله ارزیابی میدانی انجام خواهد شد

در فرایند ارزیابی هر سازمان متقاضی این خدمت، حداقل یک نفر کارشناس خبره در همان صنعت به تحلیل شرایط فعالیت بنگاه خواهد پرداخت و سه پروژه اولویت ­دار را پیشنهاد می­کند که به سرعت قابل اجرا بوده و تأثیر ملموس بر بهره­ وری سازمان خواهند داشت. دبیرخانه مدل، در تیم ­سازی برای اجرای این پروژه­ ها و همچنین فرایند عملیاتی نمودن آن­ها تسهیل ­گری خواهد کرد تا مدیریت این پروژه ­های بهبود به گونه ­ای شایسته تحت منتورینگ مربیان زبده بهره­ وری دنبال شود.

بله. نقشه راه بهینه برای ارتقای سطح بلوغ سازمان در قالب گزارش بازخورد ارائه خواهد شد.

  • شناخت دقیق وضعیت بلوغ نظام مدیریت بهره­ وری سازمان
  • آمادگی برای تنظیم نقشه راه بهکرد نظام مدیریت بهره ­وری بنگاه
  • امکان مقایسه با بنگاه­ های مشابه در رشته فعالیت و منطقه جغرافیایی
  • عضویت در شبکه گسترده فعالان زیست­ بوم بهره ­وری کشور
  • آشنایی با آخرین نسخه از الزامات و مقررات بهره ­وری
  • دسترسی به تجارب مسئولان و مشاوران بهره­ وری

بله؛ این جایزه مجوز رسمی از سازمان ملی بهره‌وری دارد که در سایت قابل مشاهده است.

این جایزه در سطح ملی دارای مجوز و تأییدیه از سوی مراجع ذیربط (سازمان ملی بهره­ وری ایران) است؛ ضمن آنکه از طریق سازمان آسیایی بهره­ وری (APO) نیز به کشورهای منطقه معرفی شده است.

این جایزه اولین دوره خود را در حال برگزاری است اما در صورت لزوم مستندات شرکت هایی که تا به حال مورد ارزیابی قرار گرفته اند قابل ارائه می‌باشد .

گواهینامه ­های استاندارد پایه مانند ایزو و حتی جوایز تعالی سازمانی تمرکز ویژه­ای بر مفهوم بهره­ وری ندارند و قادر نیستند بلوغ سازمان در زمینه استقرار نظام مدیریت بهره­­ وری را به صورت تخصصی تعیین کنند. بنابراین شرکت در جایزه ملی مدیریت بهره­ وری (آی­مپس) تنها مسیری است که می­تواند این نیاز سازمان­ ها را در سطح حرفه ­ای برآورده سازد.

  • برگزاری تور بهره ­وری در دو سطح داخلی و خارجی
  • معرفی پروژه ­های بهبود سریع (Quick Improvement) و تسهیل­گری برای اجرای آن­ها در سازمان
  • ارائه خدمات بهینه­ کاوی بهره‌وری: متقاضیان این خدمت می­توانند داده­ های تطبیقی بهره ­وری را متناسب با نیاز و نوع فعالیت خود دریافت کنند. به کمک این اطلاعات ارزشمند، هر سازمان می­تواند شرایط خود را با استاندارد های محلی، ملی و بین‌المللی در شاخص‌های کلیدی بهره‌وری بسنجد و ضمن شناسایی موفق­ترین بنگاه­ ها در صنعت یا منطقه، با فهرست پروژه ­ها یا اقدامات انجام شده در این سازمان ­های پیشتاز آشنا شود.
  • تمرکز ویژه بر «بهره­ وری» با نگاه جامع به «زیست­ بوم بهره ­وری بنگاه» و نه فقط شاخص ­های کمّی
  • دارا بودن مجوز برگزاری جایزه ملی از «سازمان ملی بهره­وری ایران»
  • عدم وجود محدودیت زمانی در فرایند ثبت ­نام و شرکت در جایزه
  • سرعت و سهولت در تکمیل کاربرگ خوداظهاری (چک­لیست)
  • عدم نیاز به ارسال اسناد و مدارک به دبیرخانه
  • پیشنهاد پروژه ­های بهبود سریع
  • عدم مقایسه نتایج بین سازمان ­ها (تمرکز بر «رشد در محور زمان» به جای «برتری در مقایسه با دیگران»)

فرآیند ثبت نام

فرآیند جایزه ابتدا به صورت آنلاین و در سایت به نشانی imaps-iran.ir آغاز می شود و سپس کارشناسان دبیرخانه برای تکمیل فرایند ثبت نام با نماینده سازمان متقاضی ارتباط خواهند گرفت (نقش نماینده سازمان در فرایند ثبت نام بسیار اهمیت دارد).

برای ثبت نام مقدماتی که در سایت انجام می‌گیرد نیاز به بارگذاری مدرکی نیست، اما پس از ثابت نام اولیه لازم است کاربرگ خوداظهاری جایزه توسط نمایندگان سازمان متقاضی تکمیل شود تا بتوان ارزیابی حضوری را انجام داد.

این کاربرگ حاوی پرسش­ هایی درباره کیفیت عناصر زیست­ بوم بهره ­وری سازمان است که به صورت بازبینه (چک­لیست) طراحی شده است تا بتوان در زمانی کوتاه آن را تکمیل نمود.

بله. نمایندگان سازمان متقاضی می­توانند هنگام تکمیل کاربرگ خوداظهاری، پرسش ­های خود را از مشاوران مستقر در دبیرخانه جایزه بپرسند. علاوه بر این، برای هرکدام از سازمان­ های شرکت­ کننده در جایزه، دو ساعت آموزش نحوه تکمیل کاربرگ خوداظهاری پیش­بینی شده است. امکان برگزاری دوره آموزشی تفصیلی در زمینه تکمیل کاربرگ خوداظهاری جایزه آی­مپس نیز وجود دارد که شرایط آن (زمان و مکان و هزینه و...) از سوی دبیرخانه به سازمان­ های علاقه­ مند اعلام خواهد شد.

این جایزه زمان محدودی برای ثبت نام ندارد و بعد از ثبت نام، فرایند ارزیابی طبق روال برنامه ریزی شده و انجام میگیرد .  فقط به صورت سالیانه تمامی شرکت هایی که در این جایزه حضور داشتند در یک مراسم گردهمایی سالانه دعوت شده و از ایشان تجلیل به عمل خواهد امد

هدف از این تصمیم آن است که سازمان­ های متقاضی بتوانند در هر موقع از سال که آمادگی بیشتری دارند در این جایزه شرکت کنند و در فضایی حرف ه­ای و توأم با آرامش، به یادگیری متقابل بپردازند. دبیرخانه جایزه نیز به دلیل نبود فشار زمانی قادر است تیم ارزیابی کاملاً متخصص و مسلط بر ویژگی­ های فنی بنگاه متقاضی (از جمله ماهیت دولتی یا خصوصی، مأموریت تولیدی یا خدماتی و رشته فعالیت) تشکیل دهد تا کیفیت ارزیابی­ ها به دلیل محدودیت زمانی افت نکند.

بله هزینه ها طبق اندازه سازمان یا شرکت متغیر است.

در بخش تعرفه جایزه قیمت ها قابل مشاهده می باشد 

خیر در سایت امکان ویرایش وجود ندارد و اطلاعات باید به صورت دقیق وارد شوند.

اگر مشخصات نماینده سازمان به درستی ثبت نشود، امکان برقراری تماس با ایشان مقدور نخواهد شد، اما اشتباهات مربوط به سایر اطلاعات، طی تعامل کارشناسان دبیرخانه با نماینده سازمان اصلاح خواهند شد.

فرآیند ارزیابی

بعد از تکمیل ثبت نام و ارسال اظهارنامه توسط متقاضی ، هماهنگی برای یک یا دو روز ارزیابی توسط دبیرخانه با شرکت متقاضی صورت میگیرد .لازم به ذکر است تمامی مستندات و مدارک باید از قبل اماده شده باشند تا در صورت نیاز توسط ارزیابان مورد بررسی قرار گیرند 

بله ارزیابان مورد تایید دبیرخانه و شورای علمی جایزه قرار گرفته اند و به همراه یک سرارزیاب در روز ارزیابی در محل شرکت حضور پیدا خواهند کرد

ارزیابی بر اساس پرسش­ هایی انجام خواهد شد که در کاربرگ خوداظهاری منتشر شده­اند تا بتوان تعیین کرد که نظام مدیریت بهره­ وری در سازمان متقاضی تا چه حد بلوغ یافته است.

بله ؛ گزارشی جامع و کامل بعد ارزیابی تدوین شده و در اختیار متقاضی قرار خواهد گرفت

بله؛ تمامی اطلاعات به صورت محرمانه نزد دبیرخانه محفوظ خواهند ماند و تنها برای تجلیل از برگزیدگان در روز گردهمایی سالانه سطح بندی متقاضیان اعلام خواهد شد

با توجه به اندازه سازمان متقاضی، فرایند ارزیابی میدانی یک یا دو روز طول خواهد کشید.

بله. بخشی از داده­ها از طریق مشاهده میدانی از محیط سازمان یا بازدید از برخی واحدهای سازمانی گرداوری می­شوند.

خیر ؛ معیار ارزیابی برای تمامی سازمان ها یکسان و استاندارد است .

بله در روز ارزیابی، روند کاری ارزیابان قابل مشاهده است.

بله. «نوآوری» یکی از عناصر هجده ­گانه مدل آی­مپس است که در زمان ارزیابی مورد تحلیل و امتیازدهی قرار می­گیرد.

معیارهای ارزیابی در تمامی سازمان­ ها (صرف نظر از ماهیت تولیدی یا خدماتی) مشترک هستند، اما در تعدادی از شاخص­ ها تفاوت­ هایی میان سازمان­ های انتفاعی و غیرانتفاعی وجود دارد.

اگر سازمانی غیرانتفاعی باشد (چه دولتی و چه غیردولتی)، در برخی معیارها متفاوت از سازمان­ های انتفاعی ارزیابی خواهد شد.

عملکرد بلندمدت سازمان ها نیز در قالب معیارهایی (در پودمان چهارم با عنوان «نتاج») مورد سنجش و قضاوت قرار می­گیرد.

جایزه ملی مدیریت بهره‌وری شامل ۱۰۰۰ امتیاز است که تقسیم بندی آن به شرح زیر صورت پذیرفته

عنوان پودمان

امتیاز پودمان

عنوان عنصر

امتیاز عنصر

زیرساخت

۲۰۰

سرمایه انسانی

۳۰

فن‌آوری اطلاعات

۴۰

منابع مالی

۲۰

ساختار

۲۰

رهبری

۳۰

نوآوری

۴۰

زیرساخت فیزیکی

۲۰

فرایند

۳۰۰

اندازه‌گیری

۷۰

ارزیابی

۸۰

برنامه‌ریزی

۷۰

بهبود

۸۰

پایدارسازی

۲۰۰

فرهنگ

۶۰

هم‌افزایی

۴۰

مدیریت دانش

۴۰

بازنگری

۶۰

نتایج

۳۰۰

نتایج بهره وری

۱۰۰

نتایج سازمانی

۱۰۰

نتایج محیطی

۱۰۰

مجموع امتیازات

۱۰۰۰

ردیف

عنوان سطح

بازه امتیاز کسب شده

۱

ابتدایی

۲۰۹- ۰

 

۲

مقدّماتی

۳۹۱ – ۲۱۰

 

۳

پایه

۵۴۹ – ۳۹۲

 

۴

میانی

۶۸۶ – ۵۵۰

 

۵

بهبودیافته

۸۰۶ - ۶۸۷

 

۶

پیشرفته

۹۱۰ – ۸۰۷

 

۷

متعالی

۱۰۰۰ - ۹۱۱

 

مراسم جایزه

بعد از برنامه ریزی  توسط دبیرخانه به اطلاع متقاضیان میرسد

بله گزارش بازخورد به تمامی شرکت کنندگان تقدیم خواهد شد

با توجه به سطح بندی متفاوت لوح های تقدیر در هر بخش متفاوت است

اطلاعات تکمیلی بعد برنامه ریزی دبیرخانه به اطلاع متقاضیان میرسد

بعد از ارزیابی سازمان، گزارش بازخورد و نتیجه ارزیابی به صورت رسمی به سازمان اعلام خواهد شد.

سوالات متفرقه

بله دبیرخانه بعد ارسال گزارش بازخورد، اعتراضات احتمالی را دریافت و برای رسیدگی در اختیار کمیته علمی قرار می­دهد.

بله این جایزه به صورت دائمی در سال فعال است

راه های ارتباطی با دبیرخانه در سایت قرار گرفته است

  • برگزاری نشست آنلاین توجیهی برای معرفی مدل
  • ارائه مشاوره تلفنی یا حضوری برای تکمیل اظهارنامه
  • ارزیابی میدانی از سازمان توسط تیم سه نفره
  • ارائه گزارش بازخورد به صورت مکتوب و مجلد شده
  • ارائه لوح فشرده حاوی فایل الکترونیکی گزارش بازخورد
  • گواهینامه تعیین کننده سطح و لایه بلوغ
  • حضور مدیر و نماینده سازمان در اختتامیه